Napsali o nás ve Vinař Sadař 5/2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Napsali o nás ve Vinař Sadař 5/2019

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/2″][vc_column_text]

Mohu si dovolit to, co by si profesionální vinař dlouho dovolit nemohl, říká Lubomír Dvořáček

[/vc_column_text][vc_column_text]Mikulčice jsou obcí mnoha excelentních vinařů, z nichž jsme si pro bližší seznámení vybrali pana Lubomíra Dvořáčka. Smyslem článku je poukázat na to, jak vidí současné podnikání ve vinohradnictví a vinařství sami vinaři v malé vinařské obci.[/vc_column_text][vc_column_text]Text: Mgr. Darja Kršková
Foto: Vinařství Dvořáček LTM[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/2″][vc_single_image image=“1312″ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sklep jako malovaný

Vinařství Dvořáček LTM, s.r.o. disponuje sklepem, který z hlavní ulice působí poněkud nenápadně. Vlastně úplně nenápadně ne, protože vybočuje z řady svých sousedů už folklorní freskou na fasádě domu, shodnou s malbou na etiketách jejich vín.

„Obraz od akademického malíře Františka Cundrly ze Strážnice se mi líbil, měl jsem ho léta pověšený v kancelář, když jsem pracoval jako ředitel zdravotní pojišťovny. Po zrušení územního pracoviště VZP v Hodoníně jsem ho odkoupil spolu s dalšími jeho obrazy do své soukromé sbírky. S Františkem Cundrlou nás několik posledních let před jeho smrtí spojilo přátelství díky tehdejšímu reviznímu lékaři MUDr. Jaroslavu Búřilovi, a proto jsem s radostí uvítal jeho návrh, aby tento akvarel tančících párů z roku 2004 byl nedílnou součástí našich vinět.“

Ale když vejdete dovnitř, nestačíte se divit, že to, co zvenku působilo jako menší sklípek, nabírá uvnitř na prostoru. Nejen, co se velikosti degustační místnosti týče, ale i z hlediska počtu například barikových sudů. Dost na to, že toto vinařství v podstatě řídí jen jeden člověk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/2″][vc_column_text]

Počátky vinaření s pomocnou rukou Lubomíra Glose a Viléma Krause

Ale pojďme od začátku. Pan Lubomír Dvořáček spravoval vinohrady po svém otci už od 80. let. I když o vinohradnictví předtím mnoho nevěděl, zalíbilo se mu a brzo začal kupovat další plochy a vysazovat nové vinohrady. „Měl jsem to štěstí, že i když mi už otec nestihl předat své zkušenosti, dostal jsem se do spolku Collegium Vinitorum, které sdružuje vinaře v Moravské Nové Vsi. Mohl jsem tak čerpat vědomosti například od pana Glose, šlechtitele Cabernetu Moravia.“

S panem profesorem Krausem zase procestoval kus Evropy a mohl i s tímto našim předním odborníkem konzultovat své vinařské začátky a filosofii přípravy vina vůbec.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=“1/2″][vc_single_image image=“1141″ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Důraz na terroir

Dnes patří vinařství Dvořáček LTM celkem 3 ha vinic. Převážně kolem Mikulčic a také Moravské Nové Vsi, kde disponují vinicí v té nejlepší trati Stará hora. Té si také Lubomír Dvořáček nejvíc považuje. „Spolu s Doc. Milošem Michlovským, DrSc a Ing. Františkem Mádlem jsme před více než rokem založili spolek Velká vína velkých vinic. Pro nás je takovouto vinicí právě ta ve Staré hoře. Vinice je ve svahu, půda tam byla doslova hladová a také zvolený docela hustý spon kolem necelých sedmi tisíc keřů na hektar vytvořili ty nejlepší podmínky pro hluboké zakořenění sazenic révy, která se tak dnes již jako „šestnáctiletá“ dokáže dobře vyrovnat i s velkým suchem.“[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Láska a úcta k hroznu

Ač je Lubomír Dvořáček svým původním vzděláním informatik s doktorátem z filosofie, svým zápalem a zanícením pro vinařství potvrzuje, že hlavním kritériem pro toto povolání je láska a úcta k hroznu jako k základní surovině, smysl pro poctivost a pokora vůči přírodě.

Tím, že vinaření není jeho jediným finančním příjmem, si může dovolit opomíjet marketingové módní vlny typu Svatomartinských vín. Nechává vínu čas a prostor, aby mohlo s minimem zásahů v klidu zrát a vyvíjet se. To se děje nejčastěji v barikových sudech. V nich bílá vína zrají rok až 18 měsíců, červená minimálně dva roky. V posledních letech pracují také s malolaktickou fermentací u bílých vín, kterou u červených používají standardně od začátku vinaření. Běžně produkují také vína typu cuvée. Jako doplněk sortimentu zařazují jednou za čas také produkci vína ledového, nově také vina z italského betonového sudu Nico Velo a na první použití čeká také první hliněná kvevri z Gruzie. Na druhou stranu pan Dvořáček upouští od produkce rosé vín. Věří, že z perfektně vyzrálých hroznů, v pravý čas silně zredukované sklizně takových světových odrůd jako jsou Merlot, Pinot Noir či Cabernet Sauvignon mají i na Moravě vznikat prémiová a velká červená vína.[/vc_column_text][vc_column_text]„Během více než 25 let jsme vyzkoušeli barikové sudy od mnoha firem, včetně různých druhů dubů snad ze všech významných světových oblastí. V současné době u nás převažují sudy Sequin Moreau, pro svou dobrou dostupnost, dále pak sudy firmy Mercurey, které firma vyrábí přímo na jednotlivé odrůdy či dokonce na konkrétní vína a nově také velmi kvalitní sudy Francois Freres.“

Všechny sudy jsou umístěny na otáčivém systému OXO-line řady 2, který vinařství Dvořáček instalovalo vůbec jako první v ČR, a to jak kvůli jednodušší práci při batonáži, míchání na kalech, či vymývání sudů, ale také pro v tomto vinařství typické uložení všech sudů se zátkami pootočenými o 45 stupňů, kvůli minimalizaci odparu a trvalému ponoření speciálních rozpínavých zátek pod hladinou vína.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/2″][vc_single_image image=“1281″ img_size=“full“][/vc_column][vc_column width=“1/2″][vc_single_image image=“1313″ img_size=“full“][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sazenice a skladba vinic

Z Francie přitom nejsou jen sudy, ale také všechny sazenice modrých odrůd, které pocházejí přímo z lokalit, kde se nejvíce pěstují. Kromě Merlotu a Cabernet Sauvignonu si vinařství nejvíce cení Pinotu Noir, jednoho z nejlepších slavných klonů 777. Ve vinahradech pak najdete pouze staré a osvědčené odrůdy, převážně ty burgundské.

Z toho, jak pan Dvořáček mluví, je znát, že skladba jeho vinic je pro něj jako pro vinohradníka i vinaře zcela zásadní. Je tak logické, že už při jarním řezu se zaměřuje na kvalitu a ne kvantitu. Samozřejmostí je řez na jeden kmínek a jeden vodorovný tažeň. Z něj pak může vyrůst šest až osm letorostů, z nichž každý má v konečné fázi zase jen po jednom hroznu.

„Tím, že jsem se vínem nezačal zabývat jako svým jediným finančním příjmem, mohu si dovolit to, co by žádný profesionální vinař dlouho nemohl. Provádím velice důkladnou redukci hroznů. Na zemi může skončit až polovina úrody, naše běžná průměrná sklizeň je dlouhodobě do kilo třicet na keři, ale máme i sklizně kolem 500 gramů na keř, mezi ně bude patřit i ta letošní,“  vysvětluje, jak to u nich ve vinařství chodí.

Přičemž mu nejde ani tak o dosažení nejvyšší cukernatosti jako spíš o nejvyšší možnou enologickou vyzrálost. Réva si ostatně během let zvykne a přizpůsobí se tomu, že po ní někdo chce kvalitu a ne kvantitu. Typickým příkladem je právě Pinot Noir ve Staré hoře, který i bez dalších zásahů dává pravidelné sklizně právě do 1,3 kg na keř.

Příroda je však nevyzpytatelná, a tak se občas může přihodit něco, s čím nelze dopředu počítat. „Loni jsem trochu zaváhal a sklidil Pinot Noir ve výběru z bobulí. Při cukernatosti 29,2 stupně NM už samozřejmě nemohlo prokvasit do sucha, jako většina našich vín, a stalo se tak z něj jakési „přírodně fortifikované víno“ se 17% alkoholu a 14 gramy zbytkového cukru. Jako obvykle bude i toto ještě dlouho zrát v barrikových sudech a uvidíme, kdy ho jako další naši zvláštnost uvolníme do prodeje“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Suchá jsou vína jen do 4 g zbytkového cukru

Požadavek na suchá vína pro pana Dvořáčka není důležitý jen jako pro vinaře, ale i jako pro konzumenta. Produkuje hlavně to, co také rád pije a jeho suchá vína přinášejí významná ocenění i z výstav v San Franciscu, New Yorku, Vídně nebo australské Canberry. Poslední vína s vyšším zbytkovým cukrem připravil naposledy v roce 2015. A bohužel právě z toho roku sklizně jsou také vína, která nyní získávají nejvyšší ocenění na výstavách na Moravě. Jako by to bylo české specifikum nebo skoro pravidlo. Že lehký zbytek cukru umí udělat víno nejen líbivějším, ale také zahladit kdejakou drobnou chybu, ví každý degustátor. Přesto však očividně takovým vínům dávají při soutěžích přednost.

O produkci striktně suchých vín se zbytkem do 4 gramů se pan Dvořáček v posledních letech více snaží také díky svému členství v Unii enologů, která ve své soutěži „Suchá vína online“ má mimo jiné právě takový striktní požadavek na zbytkový cukr u soutěžních vzorků vín. V této soutěži se jedná o společné hodnocení každého vína neméně 16 členy unie, přičemž počet vzorků při jednom hodnocení zpravidla nepřesáhne dvanáct a hodnocení trvá i několik hodin. Pan Dvořáček si tohoto členství v unii velmi považuje, protože byl přijat mezi přední vinařské odborníky i bez enologického vzdělání, první rok pod garancí kolegy vinaře Františka Mádla z Velkých Bílovic. Soutěží mu úspěšně prošla zatím dvě jeho vína: Pinot Noir 2015, výběr z hroznů, rezerva a další červené Cuvée Lueur Rouge 2015 výběr z hroznů rezerva. Také spolek Velká vína velkých vinic, jehož je pan Dvořáček jedním ze zakladatelů, vyžaduje u prémiových i velkých vín zbytkový cukr striktně do 4 gramů na litr.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=“1/3″][vc_cta h2=“Vinařské centrum“ h2_font_container=“font_size:20″ h2_google_fonts=“font_family:Muli%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal“ txt_align=“center“ style=“flat“ color=“mulled-wine“ el_width=“md“ use_custom_fonts_h2=“true“ h2_link=“url:%2Fvinarske-centrum%2F|||“][/vc_cta][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_cta h2=“Degustace“ h2_font_container=“font_size:20″ h2_google_fonts=“font_family:Muli%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal“ txt_align=“center“ style=“flat“ color=“mulled-wine“ el_width=“md“ use_custom_fonts_h2=“true“ h2_link=“url:%2Fdegustace%2F|||“][/vc_cta][/vc_column][vc_column width=“1/3″][vc_cta h2=“Nabídka vín“ h2_font_container=“font_size:20″ h2_google_fonts=“font_family:Muli%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal“ txt_align=“center“ style=“flat“ color=“mulled-wine“ el_width=“md“ use_custom_fonts_h2=“true“ h2_link=“url:%2Fvina%2F|||“][/vc_cta][/vc_column][/vc_row]